Darujte kus sebe – darujte krev!


Dárcovství krve je nepostradatelnou službou, kterou můžete udělat pro lidi v nouzi, když ji potřebují. Díky velkému množství nadací, je dnes darování vlastní krve docela známé všem lidem, a tak je velká šance k tomu, aby bylo těm, kteří ji nejvíce potřebují pomoci včas zachránit jejich životy.
krevní skupiny

Každá krevní skupina je vzácná!

Nezáleží na tom, jakou máte krevní skupinu. Záleží jen na tom, že se chcete podělit o kousek sebe s těmi, pro které může být vaše pomoc nepostradatelná. Dárcovství krve je možné provádět 3 – 4 krát do roka s tím, že musíte být zcela zdraví. Není podstatné to, že nemáte tu „nejvzácnější“ krevní skupinu, za kterou se považuje skupina 0. Říká se o ni, že je nejcennější z toho důvodu, že může zachránit život lidem, kteří mají jakoukoliv jinou skupinu. Ale pokud ji nevlastníte – nic se neděje! Vaše krev je stejně drahá jako ta „nulová“.

Kdy začít, jak postupovat a kam chodit?

Darovat krev můžete od svých osmnácti let vašeho života. Přihlásit se na dárcovství můžete prakticky okamžitě. Po příchodu do nemocnice se vám odebere vzorek krve na analýzu, která potvrdí jestli jste vhodným dárcem. Pak vám odeberou potřebné množství krve (450ml), dostanete zpravidla nějaký přísun cukru v podobě sladkého čaje nebo sladkého jídla a musíte celý den pít velké množství tekutin. Každá nemocnice, která je vám poblíž zcela jistě ocení to, že se rozhodnete právě pro ni. Nemějte proto strach, že byste s vaším dárcovstvím krve někde nepochodili.
odběr krve

Dbejte na pokyny, které zohledňují dárcovství

Darovat krev můžete pokud:
·        Jste zcela zdraví.
·        Splňujete váhový limit.
·        Jdete na odběry dobrovolně.
Váš dobrý skutek, jakým je darování krve pomůže mnoho lidem, kterých život visí na vlásku. Je to vaše svobodná volba, ale neocenitelný hrdinský čin, díky kterému dáte šanci na život lidem kolem vás. Jsou to lidi po automobilové nehodě, matky a novorozenci u porodu, lidi na operaci, transplantaci a všichni potřebují pomoc, které se tak díky vám může dostavit.