10 důvodů, proč jsou banány prospěšné pro vaše zdraví


1.       Jsou plné draslíku
Draslík ovlivňuje činnost nervů a svalů a pomáhá regulovat vodu v tkáních a buňkách. Při nedostatku draslíku hrozí riziko zvýšení krevního tlaku a ledvinových kamenů, můžete se cítit slabí a unavení nebo dokonce trpět svalovými křečemi.
 dívka s banánem
2.       Pomáhají při hydrataci
Ačkoliv se jedná o pevnou potravinu, pomáhá hydratovat naše tělo. Roli v tom hraje opět draslík, který pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v našem těle, zejména minerální látky, které ztrácíte po fyzické námaze (sodík, hořčík, vápník).
 
3.       Podporují správnou činnost střev
Banány zlepšují trávení, podporují pocit sytosti, obsahují prebiotika, nestravitelné složky potravin, které pomáhají hodným bakteriím ve vašich střevech, tzv. probiotikům.
 banán s čokoládou
4.       Rychlý zdroj energie
Nejlepší potraviny před sportem jsou ty, které obsahují přírodní cukry, ale nezatěžují příliš žaludek. Navíc některé výzkumy naznačují, že banány obsahují jedinečné sloučeniny, které mohou zvyšovat sportovní výkon.
 
5.       Zotavení po cvičení
Nejen před, ale i po cvičení se vyplatí jíst banány. Odborníci se domnívají, že jejich složení napomáhá regeneraci svalů po náročném tréninku.
 
6.       Posilují srdce
Opět především díky draslíku je chráněno vaše srdce, protože tento důležitý minerál se významně podílí na snížení krevního tlaku a rizika vzniku mrtvice.
 
7.       Bohatý zdroj vitamínu B6
Udává se, že ve 100g banánu přijme člověk 20% denní doporučené dávky vitamínu B6, který působí pozitivně při kožních nebo nervových potížích.
 
8.       Pomáhá při hubnutí
Tato superpotravina dokáže dostat vaše nezkrotné chutě po jídle pod kontrolu, díky vláknině se bude cítit déle syti a snížíte tak denní příjem kalorií.
 banány na misce
9.       Nahrazují rafinovaný cukr
Banány jsou zdravější variantou sladidla při pečení, díky jejich měkké struktuře a přirozeně sladké chuti jsou ideální ingrediencí do vašich moučníků.
 
10.   Udržují ledviny zdravé
Podle některých studií banány díky vysoké koncentraci fenolů, sloučenin s antioxidačními účinky, snižují riziko vzniku karcinomu ledvin a ledvinových kamenů.